לאחר שנים ארוכות, החלטתם לצאת מהבית החמים והנעים אל העולם הגדול ולשכור דירה עם שותפים. אתם יוצאים אל הדרך מלאי חלומות ודומה ששום דבר לא יחריב את מצב רוחכם המרומם, אולם מה שנדמה בתחילה כמבוא ל"דיזינגוף 99", עלול להפוך במהירה לעלילה מ"דרושה שותפה רווקה", אם לא תבחרו את השותפים הנכונים ו/או תבססו חוקים וכללים שיהיו מוסכמים על כלל דיירי הבית.
אז איך עושים את זה? איך מבטיחים שתקופת המגורים עם השותפים תיזכר כחוויה ולא כסיוט? קיבצנו עבורכם חמישה טיפים למגורים עם שותפים, שיבהירו לכם ממה יש להיזהר וכיצד ניתן לשפר את סיכויי ההצלחה.
שימו לב, יש הבדלים משמעותיים למדי בין מגורים עם חברי ילדות, או אפילו מכרים, לבין מגורים עם זרים מוחלטים. אולם, כפי שניסיון העבר מלמד, בני אדם הם בני אדם וכפי שהיכרות חיובית מוקדמת איננה ערובה לשותפות מוצלחת, גם שותפות עם זרים אינה מבשרת בהכרח על תקופה שעמום אפרורי.
1. כסף כסף כסף
עניינים כספיים עלולים ליצור את החיכוכים העזים והאקוטיים ביותר בדירת שותפים. מי שילם יותר, מי חייב כמה ולמי, מי צריך להחזיר על תשלום קודם וכדומה. זהו בור עמוק שלא כדאי להיכנס אליו.
טיפ חשוב, שעשוי להישמע מוזר לאחדים, הוא ליישר קו באמצעות חשבון בנק משותף. הסרבול הביורוקרטי איננו משמעותי, אבל היתרונות אדירים: שליטה מלאה על הכנסות הוצאות הקשורות ישירות לדירה, שקיפות מלאה, וידוא חלוקת עול שווה ועוד.
מעבר לכך, עם כל הכבוד לתחושת הסולידריות, יש לוודא שהחוזה הוא אישי, כך שלא תשלמו על נזקי הדייר השני.
ברגע שסוגרים מראש ובאופן מוסכם את ענייני הכספים ובמיוחד מה שקשור לתשלום שכר דירה וחשבונות, חלק גדול מהצרות הפוטנציאליות נמוג לו אל החשיכה.
2. תיאום ציפיות
כולנו שונים ולכל אחד המחשבות והתובנות שלו. כניסה לדירה משותפת ללא תהליך מקדים של תיאום ציפיות עשויה להסתיים רע מאוד. לפני שמתחילים את תהליך, כל צעד חייב לדעת מהן הציפיות הבסיסיות של שותפו, הן בקשר לדירה עצמה והן בקשר להתנהלות בתוך הדירה.
רוצים דירה יקרה ומפנקת, או פשוטה וזולה? מהי המדיניות לגבי חיות מחמד? דברים אלו יכולים להחריב שותפויות בנקל, גם אם מדובר בחברי עבר. עשו לעצמכם טובה וקיימו ישיבה רצינית של תיאום ציפיות. בכל מקרה, עדיף לבחור שותפים בעלי סטטוס דומה לזה שלכם (סטודנטים, שכירים וכד'), כך שסדר היום הכללי יהיה מתואם.
3. מוכנים להתפשר?
כמו בכל זוגיות, גם שותפות בדירה היא אומנות הפשרה. זכרו את אמרתו של גראוצ'ו מרקס: "אלה העקרונות שלי ואם הם לא מוצאים חן בעיניך, יש לי אחרים". אין טעם להיכנס למריבות ויכוחים עקובים מדמעות בגלל סוגיות שטותיות.
אם השותף שלך הוא בחור טוב, אבל רוצה לגדל צמחים מוכי יתושים בסלון, תשמחי שהסכמתם שלא תהיה צמחייה בסלון ואל תריבי אתו על העציצים בחדר, גם אם זה מפריע. אם כל שותף יתגמש ויוותר קצת לשני, החיים יהיו שקטים וזורמים בהרבה.
4. גבולות גזרה
תמיד כיף שחבר'ה טובים באים לביקור, יושבים יחד, מבלים, אבל צריך לדעת את הגבול ולשמור על פרטיותו של כל שותף. עם כל הרצון הטוב לחגוג את שמחת הנעורים, אתם לא נמצאים בלינה משותפת בקיבוץ.
ביטוים כמו "לא נעים לי" חייבים לצאת מהלקסיקון, משום שאם לא מציבים גבולות ברורים מלכתחילה, התסריט הסביר הוא שהמצב יתדרדר הרבה לפני שישתפר. דברו אחד עם השני, שתפו מחשבות, אל תתביישו. עדיף להרגיש לכמה רגעים כמו פארטי פופר, מאשר לסבול בשקט בחדר במשך חודשים.
5. מוכרחים להיות שמח
מכירים את זה שאתם חוזרים מביקור בארה"ב ומספרים לחברים איך כולם שם אובר-נחמדים? איך נמאס כבר מהחיוכים הצחורים של כל המוכרים בחנויות ומה"מה שלומך?" המאולץ שמפטירים לעברכם על כל צעד ושעל? וזוכרים איך אחרי זמן מה, לאחר עוד מפגש עם נותן שירות אפאטי בואך זועף, חשבתם לעצמכם שאולי הגישה האמריקאית אינה כה גרועה?
אז אותו הדבר תקף גם לגבי מגורים עם שותפים. אתם חולקים קורת גג עם מישהו, נמצאים יחד במשך שעות רבות? תהיו נחמדים. כן כן, גם אם לפעמים לא בא לכם. לא תאמינו עד כמה חיוך נחמד על הבוקר יכול לעשות את העבודה. ולא, זה לא יהפוך אתכם לצבועים. לא ממש.
אם אתם דירות שותפים ועדיין לא מצאתם, בדיוק בשביל זה יש לכם ביד2 דירות להשכרה שמתאימות גם לשותפים!