אז אחרי שכיתתם רגליכם לאורכה ולרוחבה של העיר, מצאתם בשעה טובה את דירת חלומותיכם, או לפחות את הדירה שבה תגורו עד שתקנו את דירת חלומותיכם.
בין אם מדובר בפעם הראשונה שבה אתם חותמים על חוזה לשכירת דירה, או בין אם כבר חתמתם בעבר, אסור להיות שאננים ולהתייחס לחוזה כאל הליך שגרתי בלבד שיש לסיימו במהירה. זאת, מאחר שבסופו של יום, כלומר לאחר החתימה, במידה ומדובר בכניסה לדירה עם ריהוט, אתם למעשה מתחייבים לדאוג למצבו התקין של רכוש שאיננו שלכם.
בין אם אתם מחויבים לכך בחוזה ובין אם לאו, טובתכם האישית מחייבת אתכם לבטח את הדירה, והשאלה מי יעשה זאת היא כבר משנית. אז אם צינור מים התפוצץ, או נתיך מרכזי נשרף, או שאולי גנבים פרצו וגנבו חפצים יקרים ומוצרי חשמל שהם שלכם כדאי שיהיה לכם פתרון הולם ומיידי לכך. לכן, ומסיבות נוספות רבות, חשוב לדאוג לביטוח דירה שכורה.
לכל הדירות להשכרה בלוח יד2 – כל הדירות להשכרה במקום אחד>>>
של מי הביטוח הזה?
אז על מי בעצם מוטלת האחריות לביטוח הדירה? חשוב לדעת כי בחלק גדול מחוזי השכירות המקובלים האחריות לביטוח המבנה מוטלת על השוכר. במצב זה אתם, כשוכרים, אחראיים על נזקים שעלולים להיגרם לדירה שאיננה שלכם, כולל בשל נזקי כוח עליון שעליהם, מן הסתם, אין לכם כל יכולת לשלוט. מדובר בהתחייבות כבדה ואם אתם לוקחים אותה על עצמכם, חשוב שתדעו מול מה אתם ניצבים.
עם זאת, פרקטיקה הנחשבת מקובלת עד מאוד בשוק השכירות היא חלוקת האחריות הביטוחית – בעל הבית, המשכיר, אחראי בדרך כלל על רכישת ביטוח מבנה, ואילו אתם, השוכרים, נדרשים לרכוש ביטוח תכולה.
אך מהי בכלל משמעותם של ביטוחים אלו, מה הם מכסים ולמה כדאי לשים לב בקשר אליהם? יש שני סוגים עיקריים של ביטוח לדירות שכורות:
ביטוח מבנה – הכרחי גם בדירה שכורה
ביטוח זה מפצה את המבוטחים מפני נזקים פוטנציאליים למבנה הדירה, שנגרמו כתוצאה מאירועים כגון ברקים, פריצות, שריפות, התפוצצות צינורות מים וביוב, רעידות אדמה וכדומה. פעמים רבות המשכירים דואגים לביטוח מבנה, אך לא תמיד, ולכן עוד לפני מעמד חתימת החוזה, חשוב שהשוכר יוודא כי לנכס יהיה ביטוח שכזה ויבדוק אילו נזקים מכוסים על ידי הפוליסה. נכון שעל פי רוב מדובר בנזקים שהשוכר לא אחראי עליהם, אך בכדי למנוע אי הבנות ואי נעימויות, הדבר חייב להיות מעוגן בחוזה.
מעבר לכך, השוכר צריך לדרוש כיסוי של נזק לצד ג'. כך, במידה ונגרמת הצפה גדולה במטבח או במקלחת, אשר מחלחלת לדירת השכנים ומזיקה לה, השוכר יהיה מכוסה.
נקודה חשובה נוספת שלא תמיד מובנת מאליה היא הכללת שם השוכר בפוליסת הביטוח. זאת, משום שאם השוכר לא יירשם בפוליסה, על פי החוק מותר לחברת הביטוח לתבוע ממנו את הנזק בהתאם למושג הנקרא "עיקרון " – הסדר משפטי שבו צד אחד (א') נכנס בנעליו של צד אחר (ב') וזאת כדי ליהנות מזכויות או מתרופות של צד ב' כנגד צד שלישי (ג');
המקרה השכיח ביותר של תחלוף מתקיים בחוזי ביטוח, בהם חברת הביטוח נכנסת לנעלי המבוטח ותובעת את המזיק לפיצויים במקומו.
ביטוח תכולה – האחריות על השוכר
כפי ששמו מרמז, ביטוח זה מפצה את המבוטח בגין נזק הנגרם לתכולת הדירה בשל נזקים כגון אלו שצוינו בהקשר של ביטוח מבנה. התכולה כוללת את המוצרים הנמצאים בבית, כגון טלוויזיות, מחשבים, תכשיטים וכדומה. באופן לא מפתיע, בכל הקשור לביטוח תכולה, המשכיר נוטה להיות קשוח יותר ופעמים רבות לא מוכן לקחת את הביטוח על עצמו. במקרים רבים הוא מרהט את הדירה בריהוט בסיסי עבור הדיירים.
בין אם מדובר בארון, מקרר או מזגן – כדאי שבעל הנכס יהיה מכוסה, בטח אם הריהוט שהותיר בדירה לרווחת הדיירים קיים בחוזה ובעל הנכס לוקח עליו אחריות במקרה של קלקול. עם זאת, בעלי בית רבים מסרבים לקחת אחריות על התכולה ולהכניס סעיף זה לחוזה. כאן נכנסת האחריות האישית של כל דייר.
אחריות למכשירי חשמל
האמת היא שסעיף זה איננו ביטוח, אלא סוג של שירות תיקונים, אך גם לו נודעה חשיבות רבה ולכן יש לציין אותו. מדובר באחריות שמאפשרת תיקון או החלפה של מוצרי החשמל בבית. כמו רוב הדברים בדירות שכורות, גם מוצרי החשמל הנם משומשים (על פי רוב) ולכן אחריות על מכשירי חשמל מאריכה את חיי המוצרים החשמליים, בעוד התשלום החודשי מכסה את כל המוצרים.
לא חובה, אבל בהחלט מספק שקט נפשי.
שכרתם דירה חדשה? מזל טוב. חפשו סוכן או סוכנות ביטוח מהימנים ביד2 – כדי לסיים את תקופת השכירות בראש שקט וללא הוצאות בלתי צפויות.