ארגוני הנכים, שהתריעו על כך, הודיעו שיחזרו לרחובות. אם זה לא מספיק, בעלי לקויות רבים העשויים להיות זכאי קצבת נכות טוענים כי הם מתקשים לקבלה. מדוע הליך קבלת קצבת הנכות נחשב עבור רבים מורכב וסבוך? וכיצד ניתן להתגבר על כך?
מדינת ישראל מעניקה שלל סעדים וזכויות רפואיות לאנשים בעלי לקויות רפואיות. אך בד בבד, הדרך לקבלתם אינה תמיד פשוטה בשל הנהלים הבירוקרטיים הכבדים שהם מנת חלקם של מוסדות המדינה, ביטוח לאומי בכלל זה. מן העבר האחר, לבעלי הלקויות לא תמיד יש את אורך הרוח הנדרש על מנת להתמודד עם הבירוקרטיה ולהתעקש על המגיע להם. התוצאה היא שבעלי לקויות רבים אינם מקבלים את המגיע להם – וזה עצוב מאוד. אך ישנן דרכים בהן אדם בעל לקות יכול לשפר את סיכוייו לקבל קצבת נכות באופן משמעותי.
תנאי הבסיס
ראשית כל, חשוב להבין שלא כל לקות עשויה להוביל לקבלת קצבת נכות. יש מספר קריטריונים בסיסיים שאדם חייב לעמוד בהם כדי שטענתו תילקח בחשבון על ידי המוסד לביטוח לאומי: עליו להיות בטווח הגילאים שבין 18 שנים ועד גיל הפרישה. כמו כן, על הליקוי ממנו הוא סובל למנוע ממנו לעבוד כרגיל, או להפחית מיכולתו לעבוד כבימים כתיקונם. שימו לב כי גם עקר או עקרת בית נחשבים אנשים עובדים בכל הקשור לענייני קצבת נכות.
המגישים את התביעה לאחר גיל הפרישה עשוים להיות זכאים לקצבה באם ייקבע שהם התחילו לענות על תנאי הזכאות לפחות 90 יום לפני ההגעה לגיל הפרישה. צעיר או צעירה בגיל 16-18 יכולים גם הם להגיש תביעה עבור קצבת נכות כללית באם הם הוגדרו על ידי המדינה כ'עובדים קטינים' בסמוך למועד שנפגמה יכולתם לעבוד.
הרגע המכריע
באם עמדת בתנאים המצוינים, ניתן להתקדם להגשת הבקשה עצמה. לצורך כך עליך למלא את טופס ב.ל. 7801. יש לצרף לטופס סיכום רפואי מפורט מהרופא המטפל, כמו כן סיכומי אשפוזים וטיפולים שעברת עקב הנזקים שנגרמו לך. לאור המסמכים שהגשת, ביטוח לאומי יקבע האם יאושרו לך אחוזי נכות, ואם כן – באיזה גובה. במקרים אחרים, המוסד עשוי לדחות את הבקשה על הסף. אם המוסד רוצה לבדוק את המקרה שלך לעומק, תזומן לוועדות הרפואיות.
תובעי קצבאות רבים חוששים מיום ההתייצבות בוועדה הרפואית, וניתן להבין זאת. לא נעים להרגיש כאילו אתה עומד למבחן, או שחלילה מפקפקים בדיוק טענותיך. במסגרת הוועדה, על התובע להציג שלל מסמכים וטיעונים חותכים התומכים בתביעתו, וכן לענות על שאלות רבות מצוות הוועדה. לא מעטות מהתביעות לקבלת קצבת נכות נופלות בשלב הוועדות.
כאמור, לוועדה יש להגיע מוכנים עם כל המסמכים החשובים וההוכחות, וכן עם טיעונים רהוטים שלא יותירו מקום לספק באשר לצדקת טענתו של התובע. למרבה הצער, רבים מתובעי הקצבאות מגיעים לדיון הוועדה לא מוכנים, מה שגורם לדחיות רבות של תביעות לאחוזי נכות. במקרים רבים, דיון הוועדה אורך לא יותר ממספר דקות, בהן על התובע להציג את טענותיו באופן מדויק ומשכנע, ורבים מהם לא מצליחים לעשות זאת במסגרת הזמן הקצוב. חשוב להיות מודעים לכך, ולהיות מוכנים עם כל המסמכים הקריטיים והטיעונים המשמעותיים לפני שמתייצבים בוועדה, ואף להיעזר באנשי מקצוע במידת הצורך.
כמובן שבין אם תביעתך נדחתה בשלב המסמכים או לאחר הוועדה הרפואית, ניתן לערער על כך לוועדת העררים של ביטוח לאומי. עם זאת, ערעור אינו מבטיח כלל את שינוי ההחלטה.
לא מוותרים
ההתמודדות של האזרח הפשוט עם הבירוקרטיה המוסדית בישראל אינה פשוטה, וניתן להבין מדוע כה רבים מוותרים על חלק מזכויותיהם לאורך הדרך. אחרים, עם זאת, בוחרים שלא לתת לזה לעצור אותם, ופונים לחברות למיצוי זכויות רפואיות כדי שיסייעו בידם לבנות תיק רפואי מוצק ויכינו אותם לוועדות של ביטוח לאומי. במציאות הקשה בה אנו חיים, אין ספק כי כל אחד מאיתנו צריך לעמוד על המגיע לו.
קרדיט תמונה: freepik