בשונה ממדינות מערביות אחרות באירופה או בעולם, בישראל המציאות היא אחרת ואנחנו נאלצים להביא בחשבון כל מיני פקטורים שאנשים אחרים בעולם לא מכירים. זאת, במיוחד בענף הנדל"ן, שבו לא מכירים את המושג "דירה ללא ממ"ד".
נתחיל בכך שנסביר באופן כללי מהו מענק ביטחוני לבניית ממ"ד. ובכן, בכל מקרה בו אתם מעוניינים לקבל מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות, יש לקחת בחשבון כי מדובר למעשה בתוספת אשר מתווספת למשכנתא הקיימת שלכם. כלומר, תוספת זו מוענקת למטרה של בנייה ביטחונית עבור תושבי היישובים המתגוררים בקו העימות, כאשר ישנם כמה פקטורים אשר קובעים מי זכאים למענק זה.
מי זכאים למענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות?
כאשר מדובר על מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות, הכוונה היא לכך שניתנת הלוואה נוספת על הלוואות קיימות כמו משכנתאות. בפועל, זוהי הלוואה העומדת על סכום אשר מוגדר ע"י משרד השיכון והבינוי. הלוואה זו רלוונטית לגבי סוגים שונים של בניה ביטחונית, לרבות במקרים הבאים:
- זכאות להלוואה ניתנת לאנשים אשר רוכשים דירה חדשה מקבלן.
- הזכאות תינתן לאנשים המעוניינים לרכוש נכס מחברת בנייה.
- תינתן הזכאות להלוואה לאנשים שבונים בנייה ביטחונית עצמאית בדירה הקיימת שלהם.
- הזכאות תינתן לאנשים שקיבלו אישור ממהנדס המחוז על בניית ממ"ד קדמי.
באילו יישובים זכאים למענק ביטחוני לבניית ממ"ד?
ישנם למעלה מ-100 יישובים אשר זכאים לקבלת מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות. בחלק הבא של המדריך, ריכזנו עבורכם את כל היישובים אשר זכאים למענק זה:
- בית הלל, בר יוחאי, בוקעאתא, בן עמי, בצת, בני יהודה.
- אדמית ואביבים, אבן מנחם, אבירים, אודם, אבני איתן, אור הגנוז, אלוני הבשן, אלי-עד, אל-רום, אניעם, אפיק, אלקוש.
- גורן וגבעת יואב, געתון, גורנות הגליל, גשור, גוש חלב, גשר הזיו.
- דישון, דוב"ב, דלתון, דפנה, דן, הילה, זרעית.
- חד-נס וחורפיש, חוסן, חספין, חניתה.
- יונתן ויערה, יובל, יסוד המעלה, יפתח, יראון.
- כנף, כפר בלום, כברי וכפר גלעדי, כפר חושן, כרם בן זמרה, כפר סאלד, כפר חרוב, כפר ראש הנקרה.
- נאות גולן ונאות מרדכי, נהריה, נטועה, נווה אטי"ב, נווה זיו, נטור, סער.
- להבות הבשן, לימן, מבוא חמה, מזרעה, מתת, מג'דל שמס, מרגליות, מטולה, מירון, מלכיה, מנות, מנרה, מסעדה, מעונה, מעין ברוך (שכונה), מעלה גמלא, מרום גולן (שכונה), משגב עם (שכונה).
- עין זיוון ועבדון, עין יעקב, עלמה, עין קנייא, עראמשה, פסוטה, פקיעין, צוריאל, צבעון.
- שאר ישוב, שמיר, שבי ציון, שדה אליעזר, שדה נחמיה, שומרה, שתולה, שלומי, שניר.
- קלע, קדמת צבי, רמות, קריית שמונה, קשת, קצרין, ריחאניה, רמות נפתלי, רמת מגשימים.
מתי מקבלים מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות?
בשלב הראשון, יש להגיש את הבקשות הרלוונטיות למשרד השיכון והבינוי. עם זאת, חשוב לציין כי בשלבים הראשונים לבניית הממ"ד המענק עדיין אינו מתקבל מהמשרד. בפועל, תושבים יקבלו מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות רק כאשר מהנדס מטעם המחוז יאשר כי בניית הממ"ד תקינה. כמו כן מוזמנים להיכנס לאתר https://greenbuild.co.il החברה מתמחה בבניית כל סוגי הממדים.
במילים אחרות, קבלת המענק בעצם מותנית. המענק מותנה באישור של מהנדס מטעם המחוז, כאשר אישור המהנדס יינתן רק לאחר ביצוע אי אלו בדיקות הבטיחות הנוגעות לתקינות הממ"ד. בנקודה הזו חשוב לציין כי בכל יישוב בארץ הדרישות לתקינות הממדים הן שונות. למשל, ככל שתתקרבו יותר דרומה, ככה הממ"ד יצטרך להיות מחוזק יותר, בעל קירות יותר עבים, תקרה יותר עבה, דלת הדף-רסיסים וכולי.
מהו סכום המענק לבנייה ביטחונית?
באופן כללי, התוספת למשכנתא בדרך כלל תיקבע לפי סוג הדירה, הגודל שלה, סוג ההרחבה של הבנייה הביטחונית אשר מעוניינים לבצע בדירה ועוד. ישנם כמה וכמה פקטורים שצריך לקחת בחשבון כאשר מבקשים מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות, כאשר המענקים לרוב יעמדו על הסכומים הבאים:
סוג הנכס המועמד לקבלת מענק בניית ממ"ד |
סכום המענק הביטחוני שמוענק לנכס |
בנייה עצמית של ממ"ד בנכס קיים |
10,400 ₪ |
רכישה של דירת מגורים אשר צמודה לקרקע |
10,400 ₪ |
הרחבת בנייה בדירה צמודה לקרקע |
10,400 ₪ |
רכישה של דירת מגורים חדשה בבניין בן 2 קומות ומעלה |
9,100 ₪ |
הרחבה של דירת מגורים בבניין בן 2 קומות ומעלה |
9,100 ₪ |
יש לציין, על מנת לממש את הזכאות לקבלת מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות, יש להנפיק תעודת זכאות בהתאם. את תעודה זו יהיה עליכם להנפיק דרך הבנק למשכנתאות, מכיוון שהוא הגוף אשר אחראי על התוספת למשכנתא שלכם. במקרה שיש לכם משכנתא בדרגה שנייה, תצטרכו להנפיק את האישורים דרך הבנק וכן דרך הגורם האחראי על המשכנתא השנייה.
האם הזכאות תמיד ניתנת?
התשובה היא: לא, מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות לא תמיד ניתן לתושבים המבקשים אותו. בפועל, אם הזכאות למענק הביטחוני אינה מאושרת, בהחלט אפשר להחליט שאתם מערערים על ההחלטה. את הערעור יש להגיד לוועדה אשר עוסקת בערעורים:
- ועדת החריגים העליונה – ועדה זו עוסקת בבקשות מתושבים בקו העימות, לקבלת סיוע כלכלי-ביטחוני אשר חורג מאותם הכללים הנקבעים על ידי משרד השיכון והבינוי.
- ועדה ציבורית – הוועדה הציבורית הזו עוסקת בערעורים על החלטות אשר התקבלו בוועדת החריגים העליונה.
לצורך הגשת ערעור על קבלת הזכאות, חובה לצרף מסמך בקשת ערעור בהתאם. כמו כן, יש לצרף מסמכים רלוונטיים אשר תומכים בבקשה (כמו למשל אישור מהנדס לבניית ממ"ד, נתונים גאוגרפיים הנוגעים למיקום היישוב ועוד).
מי הגורמים המסייעים בקבלת מענק בניית ממ"ד?
ישנם כמה וכמה גורמים שונים שאתם עתידים להיתקל בהם ולהתנהל מולם, כאשר תבקשו לקבל מענק ביטחוני לבניית ממ"ד לתושבי קו העימות:
- משרד השיכון והבינוי בטלפון 5442*
- שירות ייעוץ לאזרחים (שי"ל) בטלפון 118 או בפנייה מקוונת
- מוקד עבור סיוע במשכנתאות של קשישים ו\או אנשים בעלי מוגבלויות שונות (טלפון 2310*)
- הרשות לטאבו ורישום או הסדר זכויות מקרקעין בטלפון 8653*
לסיכום, כיצד לאתר קבלן לבניית ממ"ד?
בשלב הראשון, חשוב לקבל מספר הצעות מחיר מכמה קבלנים שונים, כדי להשוות מחירים ושירותים, כמו גם להשוות תאריכי צפי לסיום הפרויקט. בנוסף, חשוב כמובן לנסות לחפש המלצות מחברים, בני משפחה או שכנים. כמו כן, הקפידו על הדגשים הבאים:
- הקפידו על חוזה: חתמו על חוזה כתוב, מנוסח היטב ובצורה חד משמעית עם הקבלן. חוזה זה אמור לפרט את כל הפרטים של העבודה, כולל המחיר, סוגי החומרים שבשימוש, לוחות הזמנים והאחריות.
- תיקי עבודות: באופן כללי, חשוב לבקש לראות דוגמאות לעבודות קודמות של הקבלן, כמו גם להקפיד על פגישה אישית עם הקבלן כדי להכיר אותו טוב יותר.
- קבלו סיוע מאת עו"ד: בניית ממ"ד היא תהליך לא פשוט ואפילו די מורכב. אם יש לכם חשש כזה או אחר או חוסר ניסיון בנושא, תמיד טוב לעגן את התהליך בחוזה משפטי. לכן, קבלו סיוע מעורך דין במקרה הצורך.
לסיכומו של דבר, בניית הממ"ד היא תהליך מורכב אמנם, אבל הביטחון של משפחתכם שווה את המאמצים הכרוכים בפרויקט. צריכים סיוע נוסף? צרו עמנו קשר עוד היום וקבלו את המידע הרלוונטי והנדרש לכם.