היריון הוא תקופה לא שגרתית בחייה של כל אישה. הימצאותו של גוף חדש ומתפתח בבטן מביאה לשינויים גופניים דרסטיים ולביקורים תכופים במרפאה, לצורך בדיקות ומעקב. בכתבה הבאה נציג את שרשרת הבדיקות שעוברת כל אם הריונית, לפי כל שלב.
השליש הראשון: משהו זז בבטן
מן הסתם הבדיקה הראשונה של השליש הראשון נוגעת לגילוי ההיריון. איחור במחזור החודשי או תוצאה חיובית בערכת היריון, הם אותות מובהקים להתפתחותו של עובר חדש. ישנם גם סימנים פחות ודאיים אשר רק מעלים את הסבירות להיריון, כגון בחילה וסחרחורות, התקפי רעב או סלידה ממאכלים מוכרים.
שבועות הריון ראשונים מאופיינים בבדיקות כלליות יחסית בהשוואה לתקופות המאוחרות יותר. בין הבדיקות המבוצעות ניתן למצוא בדיקות דם, שתן ותרבית. אלו בוחנת תפקודים שונים של המצב הגופני הכללי של האם העתידית, ולפיהן נקבעות המלצות לנטילת ויטמינים מסוימים ולבניית תפריט מותאם.
בשבועות 6-8 נעשית גם סקירת מערכות מוקדמות – בבדיקה זו קובעים את גיל ההיריון המדויק, מעריכים את תאריך יעד הלידה ומאתרים את מיקומו של העובר בחלל הבטן. בין שלושה לשבעה שבועות מאוחר יותר נעשה סקר שליש ראשון, הבוחן בין היתר את הסיכון הסטטיסטי להתפתחותה של תסמונת דאון אצל העובר.
השליש השני: ההיריון כשגרה
בשליש זה ההיריון הוא כבר עובדה גלויה לעיני כל, ולא דבר שניתן לפקפק בו. הבדיקות בשליש זה מן הסתם הן מתקדמות יותר ומפורטות מעט יותר. גם לשליש זה יש את סקר המערכות המוקדמות שלו, אשר נעשה בשבועות 14-16 ונועד לסקור את איברי העובר המתפתחים, וכן מאפשר כבר לקבוע את מינו של העובר.
שבועות ספורים לאחר מכן מתבצעת בדיקת דם הקרויה תבחין משולש, ומהותה היא לבדוק סיכונים סטטיסטיים לקיומן של הפרעות בכרומוזומים של העובר. חלק מהנשים מופנות בשליש זה גם לבדיקת מי השפיר המפורסמת. במהלך בדיקה זו נדגמים כמה מיליליטרים ממי השפיר, המשמשים את הרופאים כדי לבחון את מצב הכרומוזומים של היילוד העתידי.
השליש השלישי: הישורת האחרונה
העובר כבר עולה במשקלו והבטן התפוחה מאיימת להתפקע. מזל טוב! הגעת לשליש האחרון של תקופה מיוחדת ולא רגילה כלל. בשבועות 30-33 תיעשה שוב בדיקת מעקב הריון שגרתית, שתכלול בדיקת דם ושתן ותבחן תפקודים גופניים שונים. בשבועות אלו ייעשה גם זימון להערכת משקל, במהלכה יימדד משקלו של העובר, יוערך קצב גדילתו ותיבחן תנוחתו בתוך הבטן ( האם הוא ניצב באופן אלכסוני, מאוזן או מאונך, והאם הוא פונה עם הראש כלפי היציאה או שמא עם העכוז). בהתאם לתנוחה הנצפית, תתוכנן הלידה הממשמשת ובאה.
משבוע 37 ומעלה העובר עשוי לצאת בכל רגע. תאריך היעד שנקבע הוא כמובן רק השערה ללא תוקף ודאי מוחלט, והעובר יכול לצוץ לפני או אחרי המועד הנקוב. לפני הלידה יהיו ככל הנראה סימנים מטרימים כגון הפרשות מרובות או כתמי דם בתחתונים, שיבשרו את בוא העובר אל אוויר העולם. האישה ההריונית צריכה להיות עם היד על הדופק לגבי תנועות העובר, ובמידה והיא חשה שינוי כלשהו, עליה לפנות לבדיקה. באופן רגיל ותקין, בשלב זה רוב הבדיקות כבר נמצא מאחור, ולא נותר אלא להמתין לרגע בו ניתן לאחל מזל טוב למשפחה החדשה.