דליפת שתן: לא לנשים בלבד

דליפת שתן היא תופעה אשר רבים סובלים ממנה, אך נמנעים מלהודות בכך ולקבל טיפול. מה ניתן לעשות ואיך מטפלים? הכל בכתבה הבאה

דליפת שתן היא תופעה אשר רבים סובלים ממנה, אך נמנעים מלהודות בכך ולקבל טיפול. התופעה שכיחה יותר בנשים, בשל חולשה יחסית של רצפת האגן ופגיעות שונות שנוצרות לאחר הלידה, אך קיימת גם בגברים. דליפת שתן בגברים היא נושא פחות מוכר ומדובר, אך היא יכולה לגרום לפגיעה משמעותית בשגרת החיים. במאמר זה נפרט על מספר סיבות שכיחות במיוחד לדליפת שתן בגברים.

 הגדלה של בלוטת הערמונית

דליפת שתן יכולה פעמים רבות להיות תוצאה של התרוקנות לא מלאה של שלפוחית השתן. התרוקנות לא מלאה, גורמת לכך שתמיד יהיה נפח שארי של שתן בשלפוחית, אשר יגרום למבוגר לחוש צורך ללכת לשירותים פעמים רבות ביום, ויגביר את הסיכון לפספוס ולדליפה. הגדלה של בלוטת הערמונית היא סיבה נפוצה במיוחד לפגיעה ביכולת ההתרוקנות של שלפוחית השתן. הבלוטה הקיימת אך ורק בגברים, מקיפה את השופכה, צינור הריקון של השלפוחית. כאשר היא גדלה, התוצאה היא אצירת שתן. הגדלה של הערמונית מתרחשת אצל רוב הגברים, כאשר לרוב היא שפירה לחלוטין. חשוב לדעת שיש דרך לטפל בהגדלה של בלוטת הערמונית ולמנוע מהמצב להחמיר. אם חשים בשינוי משמעותי בזרימת השתן בשל הגדלת הערמונית, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי על מנת לשלול ממאירות.

טיפולים כירורגיים באזור האגן

טיפולים כירורגיים באזור האגן הופכים לנפוצים יותר ויותר עם הזדקנות האוכלוסייה. פעמים רבות, אחת מהמטרות של הטיפולים הללו היא להקל על ריקון השלפוחית, כמו במקרים של הגדלת הערמונית, אך למעשה הניתוח עצמו מסכן את המטופל באובדן שליטה על השלפוחית. במהלך הניתוח, על המנתח להפריד בין איברי האגן הצפופים, כדי לקבל תמונת מצב מלאה על המתרחש באזור. במהלך ההפרדה, יתכן מאוד שהמתח יפגע בעצבים זעירים אשר עושים את דרכם אל השלפוחית, ואחראים על העברת הפקודות המוחיות לשליטה עליה. לאחר הניתוח, המטופל יחוש שהשליטה שלו על מתן השתן נפגעה משמעותית, ויהפוך להיות תלוי בפתרונות כמו מוצרי ספיגה. חלק גדול מהניתוחים באזור יתבצעו גם בשל הרניות מהם סובלים גברים רבים. הניתוחים במקרים רבים הם מצילי חיים, ולכן שווה כמובן לעשותם למרות הסיכון לדליפת שתן כתופעת לוואי בלתי רצויה.

פגיעה עצבית אקוטית או כרונית

אפשרות נוספת לפגיעה ביכולת השליטה על שלפוחית השתן, היא בשל פגיעה עצבית. הפגיעה העצבית יכולה לנבוע בשל בעיה כרונית או פציעה אקוטית. היצרות של צינור העצבים בעמוד השדרה, יכולה לפגום בעצבוב השלפוחית, וכך גם כל פגיעה ושבר באזור עמוד השדרה והאגן. בעיות כרוניות אשר יכולות לפגוע בפעילות העצבים כוללות עישון אינטנסיבי במשך שנים רבות וסוכרת לא מאוזנת. בעיה עצבית בתפקוד השלפוחית ניתן לעיתים לאזן בעזרת טיפול תרופתי, כתלות כמובן בחומרת הפגיעה ובכמות העצבים הבריאים, אשר עדיין מתפקדים כהלכה ומחוברים בחוזקה אל השלפוחית.