אתם יושבים? שם בדיוק זה מתחיל…
המוצר שזוכה להכי הרבה התייחסות לגבי היסטוריית העיצוב שלו הוא כמובן אחד המוצרים הבסיסיים והפופולריים ביותר – הכיסא. מדובר באחד המוצרים העתיקים שהמציא האדם אם כי גם היום ישנן לא מעט תרבויות בהן נהוג לאכול או לעבוד בישיבה על הרצפה ולא על כיסא. הכיסאות הבסיסיים היו שרפרפים ששימשו תרבויות עתיקות אך לאורך השנים נוצרו בעולם כיסאות מתקדמים ונוחים יותר. השינוי הדרמטי ביותר היה במאה ה-18, תחילתה של המהפכה התעשייתית והאפשרות להשתמש בחומרים חדשים או בשיטות חדשות לבנות באמצעות חומרים מוכרים וכמובן לייצר מוצרים באופן המוני. אותה מהפכה גם הובילה להיווצרותו של תחום ידע חדש – עיצוב תעשייתי.
כמה כבר אפשר לחדש בכיסאות?
מסתבר שלא מעט. הכיסאות שהומצאו במצרים ויוון העתיקה היו אמנם נוחים ויעילים אך באמצעות טכנולוגיות חדשות ניתן היה להפוך אותם לנוחים יותר, את הייצור שלהם לקל ומהיר יותר ובכך גם את המחיר שלהם לזול יותר ואת הזמינות לגבוהה יותר. אחד הכיסאות שהפכו לאייקונים בזכות העיצוב החדשני שלו באותה תקופה הוא כיסא המכונה ״כיסא 14״ שנוצר על ידי המעצב מיכאל טונט באמצע המאה ה-19. מדובר בכיסא שהשתמש בטכנולוגיה של כיפוף מוטות עץ ובכך איפשר לאחד את המשענת יחד עם הרגליים ולייצר מבנה נוח, יפה וקל לבניה. העיצוב העגול האופייני שלו הפך לאייקוני בזכות המראה הנעים שהוא יוצר והתחושה הביתית והחמימה שמקבלים ממנו.
חומרים חדשים, ארגונומיה ומעצבי על
שלושת המגמות שאפיינו את העיצוב במאה ה-20 הן שימוש בחומרים חדשים, בעיקר פלסטיק, ביצוע של מחקרים ארגונומיים מתקדמים ויצירה של מבנים נוחות ודינאמיים המתאימים את עצמם לגופים שונים וכמובן עלייתם של מעצבי העל שיוצרים טרנדים ונחשבים למובילי דעת הקהל. העיצובים המודרניים שנוצרו במאה ה-20 עשו שימוש רב בקווים עגולים שחשובים הן לנוחות של מי שיושב על הכיסא והן למראה האסתטי והמודרני של המוצר. בנוסף, השימוש בחומרים סינטטיים כמו פלסטיק איפשר למעצבים להכניס צבעים עזים יותר למוצריהם ובכך ליצור כיסאות מיוחדים שמושכים את העין ומגוון שמאפשר לצרכנים לבחור את הצבעים שמתאימים להם. הכיסאות שמאפיינים בצורה הטובה ביותר את המגמה הזו הם כיסאות אימס הפופולריים המגיעים בצבעים שונים ועם סוגים שונים של רגליות. כיסאות אלו, על אף שעוצבו בשנת 1950 ממשיכים להיות פופולריים ונראים מודרניים ורעננים גם היום, 70 שנה אחרי.