אף אחד איננו חסין מפני קבלת דו"ח תנועה ואף על פי שאנו משתדלים לשמור על החוק, לפעמים ברגעים של היסח דעת אנו עלולים לא לתת זכות קדימה או לסתות מהנתיב או לעבור על המהירות המותרת. אז מה קורה שאנו מקבלים דו"ח תנועה? רוב האנשים יגידו לעצמם "טוב לא עברתי הרבה עבירות ובעצם הגיליון התעבורתי שלי נקי מלבד העבירה זו, אז אני ישלם את הדו"ח ואחרי שנתיים הוא ימחקו הנקודות".
בתור עורך דין לתעבורה אני לא ממליץ להקטין ראש וסמוך על כך שלא תעברו עבירה נוספת וכבר נתקלתי לא מעט פעמים בנהגים אשר קיבלו דו"ח ממצלמה ורצו לשלם אותו ומייד לאחר התשלום הגיעו עוד ועוד דוחות מאותה מצלמת מהירות.
והנהג כבר נכנס למצב בו הוא מחויב לקורסים ואפילו לפסילה מנהלתית.
אז מה האפשרויות העומדות בפנינו בעת קבלת דו"ח תנועה?
למעשה יש לנו שלוש אפשרויות:
- לשלם את הדו"ח ואז הניקוד והעבירה יזקפו לחובתנו,
- לבקש להמיר את הדו"ח לאזהרה,
- לבקש להישפט על הדו"ח תוך 90 ימים מרגע קבלתו.
מכל האפשרויות שציינתי לעיל, אין ספק שהאפשרות הטובה ביותר היא לבקש להישפט על הדו"ח וזאת מהסיבה שהליכה באפשרות הראשונה תזקוף לחובתנו ניקוד ואילו האפשרות השנייה, נצטרך לעמוד במספר תנאים כאשר אחד התנאים הוא להודות בביצוע העבירה ואז נוצר מצב בו אם הבקשה תידחה לא נוכל לפעול לפי האפשרות השלישית כי כבר הודנו בביצוע העבירה.
אז מה עושים? על כך בפסקה הבאה.
לבקש להישפט על דו"ח תנועה באמצעות עורך דין תעבורה – כמו שכבר ציינתי האפשרות השלישית היא האפשרות הטובה ביותר מבין האופציות שיש לנהג. עורך דין מיומן, ידע לעבור על הדו"ח ולמצוא בו כשלים ראייתיים, אשר יכולים בסופו של יום להביא לזיכויכם או לביטול הדו"ח או להגיע להסדר טיעון מקל כגון שינוי סעיף העבירה לסעיף קל יותר כגון ללא ניקוד. עורך דין תעבורה בעל ניסיון מכיר את החוק, את הפסיקה של בתי המשפט השונים וכן את הנהלים של משטרת ישראל.
לאחר בחינת הדו"ח על ידי עורך דין תעבורה, הוא ייגש עם הממצאים שלו לרשויות התביעה המשטרתית וישכנע אותם או לבטל את הדו"ח או להגיע להסדר טיעון מקל.
וגם אם רשויות התביעה לא ישתכנעו לבטל את הדו"ח או להגיע להסדר טיעון מקל, תמיד עורך הדין יוכל לכפור בביצוע העבירה ואז לנהל משפט הוכחות. מניסיוני בכ 96 אחוז מהמקרים ניתן להגיע להסדר טיעון מקל, במידה ואנו יודעים מה אנו מחפשים ועושים.
ההבדל בין ייצוג עצמי לייצוג של עורך דין לתעבורה –
לצערי הרבה נהגים חושבים כי אם יבקשו להישפט הם יצליחו למחוק את הניקוד ואכן זה יכול לקרות. אולם יש לזכור, כי בתי משפט לתעבורה עמוסים וביום ההקראות הראשונות, לתובע המשטרתי אין הרבה זמן לשבת עם כל נאשם ונאשם וגם אם יש לו זמן הנהג יצטרך להראות לתובע כשלים בתיק. מה שקורה בפועל במצבים אלו, זה שהנהג מגיע למשפט ואז אומר לתובע המשטרתי "שמע לא אכפת לי מה תיתן לי רק בלי הניקוד או אני לא ביצעתי את העבירה וכו'". בפועל צריך להבין כי כל תובע משטרתי, יש עליו ביקורת באגף התנועה במשטרה והוא לא יכול לסגור תיק ללא ניקוד רק בגלל שהנהג אמר לו אני רוצה בלי ניקוד. ואז מה שקורה הוא שהתובע מסרב והנאשם נכנס לשופט ואומר לו בדיוק את מה שאמר לתובע. ובהרבה מקרים אפילו מודה בביצוע העבירה בין אם מדובר באי הבנה של החוק ובין אם מדובר בתמימות. וגם אם הנהג לא מודה וכופר אז השופט יסביר לו, כי הדרך החוקית היא לכפור ואז הוא ישמע את השוטרים שנתנו את הדו"ח ואותו ויחליט. כמובן שמדובר בסיטואציה מורכבת של ניהול משפט ועל מנת לעשות זאת יש לשלוט בסדרי דין, דיני ראיות, פסיקה ועוד ועוד. והנהג יצטרך לבזבז עוד מספר ימים להגיע לדיון הוכחות ואז לדיון סיכומים ועוד ועוד.
עלות מול תועלת –
מכל האמור לעיל אין ספק שמבחינת עלות מול תועלת, בלקיחת עורך דין תעבורה עולה בעשות מונים על ייצוג עצמי וזאת ממספר סיבות:
- עורך דין תעבורה מכיר את החוק, את סדרי הדין, הפסיקה ולכן הוא ידע איך להתנהל מול התביעה.
- בלקיחת עורך דין תעבורה בעבירות מסוג דו"ח תנועה, לא תצטרכו במרבית המקרים בכלל להגיע לדיונים ואת הכל יבצע עורך הדין.
- גם מבחינת התוצאות אין ספק כי את התוצאה הטובה ביותר תקבלו מאיש מקצוע.
לכן אין להתפשר ולהקל ראש בעבירות תנועה ורצוי ואף מומלץ להתייעץ עם עורך דין תעבורה, אשר יביא לשמירה על הרישיון הנהיגה בכיסכם ולא במזכירות משרד הרישוי.