חלומות פז: ככה תבחרו מיטה ומזרן

בשביל הבריאות ואיכות החיים שלכם, כדאי להשקיע במיטה טובה, בעלת מזרן טוב לא פחות. מה כדאי לבדוק ולמה לשים לב בקניית מיטה זוגית?

סוגי מיטות

גם אם אתם טיפוסים תזזיתיים שממעיטים בשינה, השינה היא חלק נכבד מחיינו ואנחנו מבלים לא מעט במיטה.

בניגוד לשאר הרהיטים בבית, לבחירת מיטה ישנה משמעות נכבדת, כי מיטה טובה תעניק לנו שינה טובה והודות לכך, איכות חיים טובה. יש מיטות לייעודים שונים – למשל, מיטות תינוקות, מיטות ילדים, מיטות קומתיים, מיטות נוער, מיטה וחצי, מיטה מתכווננת חשמלית, מיטה יהודית (נפרדת לשני בני הזוג) ואחרות.

בכתבה זו נתמקד במיטה הנפוצה – מיטה זוגית למבוגרים, כלומר כזו שמיועדת לחדר השינה. אגב, במקרים רבים, לא מדובר רק במיטה, אלא בחדר שינה כולל שמציעות החנויות. וזה אומר גם שידות, אולי קומודה עם מראה, ולעיתים אפילו ארון תואם.

עיצוב ופונקציונאליות

נכון שחדר השינה לא חשוף לראווה כמו הסלון, חדר האורחים או המטבח, ובכל זאת – כשאנשים רוצים לקנות מיטה, העיצוב הוא אחד המרכיבים שמשפיעים על החלטתם.

נסו להוריד קצת בחשיבות העיצוב – בדקו, כמובן, כיצד היא משתלבת בחדר השינה על שלל מרכיביו ורהיטיו, והקפידו להשאיר לכם מרווח נאות של 60 ס"מ לפחות, להליכה ולישיבה מסביב למיטה, וגם לשידות הצד.
תנו לפונקציונאליות של המיטה חשיבות מרובה יותר. למשל: מימדיה (אורכה, רוחבה, ובעיקר גובהה מהרצפה) – הגיעו לחנות עם סרט מדידה, אחרי שמדדתם ורשמתם על פתק את המידות המתאימות לחדר השינה שלכם.

מרכיבים נוספים במסגרת הפונקציונאליות הם הנוחות שלה, וגם האם גב המיטה אכן נוח, ולא רק יפה ומסוגנן. בנוסף, בדקו האם ניתן לאחסן בה שמיכות ושאר פריטים – חשוב בעיקר אם יש מצוקת ארונות ומקומות אחסון.

סוג העץ

מיטה עשויה עץ מלא (אלון, ליבנה, אורן, מייפל, בוק וכו') תהייה היקרה ביותר, והמחיר נגזר ממחיר העץ עצמו.

האם יש הצדקה למחיר? תלוי בתקציב. באופן כללי כן – שווה לשלם עד 40% יותר, ולדעת שהמיטה איכותית. מצד שני, מיטות עשויות עץ תעשייתי (MDF – הנפוץ ביותר. וגם סיבית, שבבית, סנדוויץ' וכו) נותנות תמורה טובה למחיר. לעיתים, מיטות עץ תעשייתי אף מציעות יתרונות: בניגוד לעץ טבעי, חלקן לא סובלות מעיוותים בעקבות שינויי טמפרטורה.

מצע למזרן

כדאי עד כמה שניתן, שהמזרן יהיה מונח על בסיס עץ אוורירי (למשל, מסגרת מרובת צלעות), שיאפשר למזרן לנשום ולהתאוורר. לוח עץ סתמי, בדרך כלל לא יבצע באופן נאות משימה זו.

סוג המזרן

אחרי שבחרנו את המיטה, אנחנו מגיעים לחלק הקשה ואולי הסבוך ביותר – בחירת המזרן. כאן, ישנם שיקולים שונים שקשורים לעובי, לאיכות ולמחיר, אבל השיקול החשוב ביותר הוא הנוחות האישית, ולכן יש להתאים את המזרן היטב לשני בני הזוג. מזרן אמור להיות נעים, נוח ומפנק, ובאותה ההזדמנות לספק תמיכה מרבית לגב. עד כמה שניתן, מזרן צריך לשלב רכות עם מוצקות.

אז אילו סוגי מזרנים יש? האמת שלא מעט:

  • מזרן עשוי ספוג (גומאוויר): זהו הסוג הפשוט והגמיש ביותר, ובדרך כלל גם הזול ביותר. דחיסות הספוג היא זו שתקבע את רמת קושיו.
  • מזרן קפיצים: הסוג הנפוץ ביותר. ישנם קפיצים משולבים או מבודדים. כעיקרון, ככל שמספר הקפיצים רב יותר, כך המזרן צפוי להיות קשה יותר.
  • מזרן לטקס: ישנם מזרני לטקס או טמפור שמצליחים לאזן היטב את נקודות הלחץ על פני המזרן, ויש גם מזרני ויסקו ופולימרים אחרים שמצליחים לזכור את משקל הגוף.

סוגים נוספים: מזרן מגנטי שמסייע להקלה על כאבי גב, מזרן אוויר ומזרן מים. במרבית המזרנים, חפשו במזרנים את המרכז הבריאותי או המבנה האנטומי שמציע דרגת קושי גבוהה במרכז, שמספקת תמיכה משופרת לאזורים בהם מונח משקל הגוף העיקרי. בסופו של דבר, לא הסוג הוא שיקבע אם תישנו טוב ובריא בלילה.

תבואו רעננים

כשבאים לקנות מזרן, עליכם לחלוץ נעליים ולשכב על המזרן לפחות עשר דקות. נסו להחליף תנוחות ובדקו אם גופכם מסתגל לנוחות המזרן. בדרך כלל, מזרן יספק שלוש דרגות רכות: רך, בינוני וקשה.

טיפ: הגיעו לחנות כשאתם רעננים ולא עייפים – אם תהיו עייפים, ממילא כל מזרן יספק עבורכם הזדמנות טובה ונוחה לחטוף תנומה במהירות.

לקריאה נוספת

עמידות המזרן

חשוב שעל המזרן יופיע פירוט של מרכיביו השונים. וגם חשוב, שהמזרן יתאים לאקלים הישראלי (חום ולחות) – מזיעים פה בלילות. מבחינת אורך חייו, לא משנה כמה תסובבו או תהפכו את המזרן שלכם – וגם לא משנה ממה הוא עשוי – בשימוש רגיל, גם המזרן היקר והאיכותי ביותר – מאבד מתמיכתו, גמישותו וקשיותו כבר לאחר מספר שנים.

מזרני לטקס יאבדו מחיוניותם כבר לאחר ארבע שנים; מזרני ספוג יחזיקו מעמד עד חמש שנים בלבד; מזרן עשוי קפיצים מבודדים יציע בדרך כלל רק שש עד שבע שנות חיים.

מחיר המזרן

מחיר המזרן נגזר בעיקר מהחומרים והתרכובות מהם הוא מיוצר וגם מהיצרן או המותג שעומד מאחוריו. ישנם מזרנים במחירים נמוכים מאלף ש"ח – מרביתם מזרנים בסיסיים ולא תמיד איכותיים. לעומתם יש גם מזרנים שעלותם יכולה לעלות מעל ל-3,500 ש"ח. מכיוון שלא בכל יום קונים מזרן, אל תחסכו במוצר המאוד חשוב הזה.

בכל מקרה, לצרכן הממוצע נמליץ על מוצר במחיר ביניים – בתקציב של 2,000 שקל תוכלו לאתר מזרן איכותי מספיק לשימוש ארוך טווח – הגם שלא תמיד המזרן יגיע מבית היוצר של מותג מפורסם.

טיפ: יצרנים אחדים או חנויות, מציעים לצרכן לבדוק את המזרן בביתו במשך עד עשרה ימים ואם הוא לא מתאים לו – להחזירו. לא מומלץ להיתקע במשך שנים עם מזרן לא נוח.

אחריות

כשאתם רוכשים מזרן, בקשו תעודת אחריות. האחריות תקפה בדרך כלל לחמש שנים ומעלה. בדקו שיש למזרן תו תקן.