כך תאריכו חיי מכוניתכם בארבעה צעדים קלים ופשוטים

נכון שמכונית היא לא השקעה, אבל תחזוקה וטיפולים שוטפים הם הכרח לנסיעה חלקה ותקנית לאורך שנים ארוכות יותר. מהם סדרת הטיפולים שמומלץ להעביר את הרכב מעת לעת? היכנסו לקרוא!

כך תאריכו חיי מכוניתכם בארבעה צעדים

תחזוקה שוטפת תסייע לכם להאריך את חיי מכוניתכם

עבור רובנו, מכונית היא הכרח הנובע מצורכי החיים ולא נכס השקעה. הבעלות על כלי רכב גוררת עימה עלויות בלתי מבוטלות כמו רכישת הרכב, תדלוקים, תחזוקה, תיקונים, ביטוחים ועוד. ערכן של מכוניות יורד במהלך השנים (למעשה, כבר לאחר המטר הראשון של הנהיגה בהן) וברור שלא ניתן למכור מכונית באותו מחיר בו היא נקנתה. מובן כי תחזוקה וטיפולים שוטפים הינם בגדר חובה אם ברצוננו לאפשר נהיגה חלקה ותקנית. אם תרצו שמכוניתכם תחזיק מעמד לזמן רב ככל שניתן, עליכם לשלוט היטב ברזי התחזוקה השוטפת שלה. הנה מדריך קצר, בן ארבעה חלקים, שיסייע לכם לעמוד בשימה זו בכבוד:

ביצוע תחזוקת נוזלים שוטפת

ניתן למנוע טיפולים יקרים רבים באמצעות ביצוע תחזוקה שגרתית לכלי הרכב. עקבו אחר מדריך התחזוקה של מכוניתכם, או היוועצו במכונאי מוסמך או מהימן. אלו הם השלבים המרכזיים:

  • שמן מנוע: החליפו את שמן המנוע בזמן (לכל יצרן יש דרישות שונות הנוגעות להחלפת שמנים). אם מכוניתכם מצוידת במד חיי שמן, החליפו את השמן לפני שהוא מגיע לאפס אחוז. אם יש להחליף את שמן המנוע בזמנים קבועים מראש או בהתאם לאינטרוולים של קילומטראז', כגון שישה חודשים, או 6,000 ק"מ, אל תתמהמהו מעבר לאינטרוול שלכם. שימו לב, שמן מנוע מלוכלך עלול לגרום להצטברות בוצה במנוע, להתחממות יתר, לחסימת מעברי שמן ולהאצת בלאי של מרכיבי מתכת פנימיים.
  • נוזל תיבת ההילוכים: החליפו את נוזל תיבת ההילוכים במועד. שוב, יש לעקוב אחר המלצות היצרן בנוגע למועד ולמרחק שיש לעבור עד לביצוע. תיבת ההילוכים זקוקה להרבה פחות תחזוקה מאשר שמן המנוע, למרות שהשירות עצמו יקר יותר. החלפת הנוזל והפילטר של תיבת ההילוכים תמנע כשלים מוקדמים במערכת.
  • נוזל קירור המנוע: ש לשמור על נוזל קירור מנוע נקי ומעורבב היטב. את מרבית נוזלי הקירור למנוע יש להחליף בכל חמש שנים. יש להחליף את הנוזל אם מתגלים בו זיהומים או חלקיקים צפים. יש לבחון את חוזקו של הנוזל בכל עונה ובמיוחד לפני החורף. נוזל קירור ישן עלול לאכל חלקי מנוע פנימיים ולהגביל את זרימתו, דבר שעשוי לגרום להתחממות יתר של המנוע.
  • נוזל הבלמים: החליפו את נוזל הבלמים בזמן. כמו כל נוזל הידראולי אחר, לחות היא האויב הגדול ביותר. נוזל בלמים סופח לחות בכדי למנוע קורוזיה במערכת הבלמים. כאשר הנוזל לא יכול לספוח יותר לחות, חלקי מערכת הבלמים עלולים להתקלקל או שאופן פעולת המערכת ישתנה בצורה דרסטית.

ביצוע תיקונים במועדם

גם כאשר דואגים לתחזוקה שמסייעת לרכב להיות במצב מצוין, יש צורך בטיפולים מעת לעת. רכיבים כגון בלמים, קלאץ', או חגורות עלולים להישחק ולהתקלקל. יש שיתפתו לדחות טיפולים אלו או להזניח אותם לגמרי, אך דבר זה עשוי להפחית במידה ניכרת את תוחלת החיים של הרכב. מצאו בעל מקצוע טוב – ודאגו לטפל בתקלות בזמן.

  • תיקוני מנוע: בצעו תיקוני מנוע עם הופעת הסימפטומים הראשונים. תיקון מנוע ששבק חיים הוא עניין יקר ביותר ללא קשר לסוג הרכב. אם יש לכם בעיה של נזילת שמן מנוע, כדאי שתטפלו בה בהקדם. נהיגה עם מיעוט שמן מנוע עלול לגרום לשחיקת המנוע ואף לעצירת פעולתו, במידה והשמן אוזל לגמרי. אם מתגלים רעשי מנוע, ודאו כי הדבר יתוקן בטרם הוא נהרס. תיקון מנוע הרוס תמיד יהיה יקר יותר מתיקון הבעיה שגרמה לכך.
  • מערכת ההינע: השלימו בזמן את הטיפולים במערכת ההינע, ביניהם נכללים כל מה שקשור לתיבת ההילוכים, לדיפרנציאל ולהנעה הכפולה. מעבר לעובדה שהטיפולים הולכים ונהיים יקרים יותר בשל נזקים גדולים יותר, כשל במערכת ההינע שיתרחש בזמן הנהיגה עלול להציב אתכם בסכנה של ממש.
  • הקפידו על ביצוע תיקונים שגרתיים. כאשר חלקים שחוקים מתקרבים לסוף חייהם, דאגו להחליפם. החליפו צמיגים בלמים, חגורות וצינורות לפני שהם נשחקים לחלוטין. העלות הנוספת הכרוכה בהזמנת גרר, או בשירות אחר של תיקוני חירום, תבטל כל תקווה שהייתה לכם לחיסכון ע"י דחיית התיקונים.

שמרו על רכב נקי

ייתכן שמבחינה מכאנית רכבכם נמצא במצב מצוין, אך ריקבון בגופו או בתחתיתו עשוי לחרוץ את דינו לכיוון מגרש הגרוטאות. ניקיון יסודי יסייע במניעת היווצרות חלודה וקורוזיה. 

  • שטיפת הרכב: שטפו את רכבכם באופן קבוע, רצוי בכל שבוע-שבועיים, כדי להסיר זוהמה שהצטברה. כדאי לדעת, כי השטיפה בחורף חשובה לא פחות מאשר ביתר עונות השנה. מכונות שטיפה אוטומטיות הם פתרון מצוין לניקיון זריז כאשר הרכב מלוכלך ואם אתם שוטפים את הרכב בעצמכם, דאגו להשתמש בסבון רחצה איכותי.
  • חלקו התחתון של הרכב: שטפו את חלקו התחתון של הרכב. בחלק זה ישנם סדקים וחורים קטנים שעשויים להתמלא בפסולת ולכלוך. על מנת לבצע את העבודה באופן מיטבי, מומלץ לשטוף את החלק התחתון עם צינור בלחץ מים גבוה.
  • שטיחים נקיים: שמרו על השטיחים נקיים ויבשים. שטיחים לחים יכולים לגרום לקורוזיה וחלודה בחלקים שנמצאים מתחתיהם. במזג אוויר רטוב כדאי להשתמש במחצלות איכותיות שלוכדות את המים, על מנת שאלו לא ייספגו בשטיחים. אם אתם מבחינים בכתמי מלח על השטיחים, זהו סימן טוב שכדאי לרחוץ אותם עם שמפו. זאת, משום שהמלח יכול לחלחל למטה וליצור קורוזיה על הרצפה.
כך תאריכו חיי מכוניתכם בארבעה צעדים

שמרו על רכבכם נקי לשמירה על תפקודו התקין

תיקון נזקים קלים לגוף המכונית

נזקים קלים לגוף המכונית עלולים להפוך למשמעותיים בטווח הארוך. לכן, תקנו אותם אם ברצונכם להאריך את חיי רכבכם.   

  • כסו שריטות בצבע: שריטות על גבי חלקי גוף מתכתיים יהפכו בסופו של דבר לחלודה. ואם כבר נוצרו כתמי חלודה קטנים, דאגו לתקנם; עדיף מוקדם מאשר מאוחר.
  • בצעו תיקוני צבע: מומלץ לעשות זאת גם בשקעים קטנים שנוצרו כתוצאה מפגיעות של עצמים קטנים ברכב, כגון אבנים הניתזות מהכביש. ניתן לתקן חורים עם חלודה באופן עצמאי, או לתת למקצוענים לטפל בכך. נושא זה חשוב, משום שבחלק מהמקרים רכב לא יעבור טסט בגלל חורים עם חלודה על גוף הרכב.

לסיכום

מבחינה כלכלית, כשבוחרים להחזיק רכב יודעים שמדובר בצעד שעשוי לגזול מאיתנו כספים רבים ולכן מומלץ לבדוק את תקינות הרכב מעת לעת. ומה לגבי תחזוקה שוטפת? כשמדובר בתחזוקה נכונה של המכונית הרווח הוא כפול: גם נסיעה נעימה לכם וגם פחות הוצאות לאורך הדרך. סעו בזהירות!