טעויות נפוצות ברכישת עסק קטן

רכישת עסק היא עניין לא פשוט. אם אתם מחפשים עסק להשקעה, כנראה שכבר יצא לכם להכיר חלק מהתרחישים הבאים. עשו זאת נכון

אם אתה שוקלים לקנות עסק בהשקעה קטנה, לפני שאתם מגיעים למעמד הקנייה, חשוב לדעת לאיזו הרפתקה אתם נכנסים והאם ההחלטה שלכם היא נכונה. לפני שניגשים לתהליך הקנייה, חשוב לדעת כמה כסף עליכם להשקיע ומה השווי שלו – בעיקר כדי לדעת איך לנהל משא ומתן בנוגע למחיר הקנייה.

מה עלול לצוץ כשמחליטים לקנות עסק קטן?

  • עסק שנקנה ללא הערכת שווי ודו"חות כספיים של העסק העסק הקטן ללא הערכת שווי עסק והדוחות הכספיים של העסק אינם מספקים, הדוחות לא תמיד ערוכים על ידי רואה חשבון חיצוני או שהדוחות אינם עולים בקנה אחד עם המראה והתחושה הכללית של העסק;

  • דרישת המחיר גבוהה מדי בעבור הציוד ו/או המלאי של העסק – למרות שהציוד אינו חדיש כלל; ואולי אף אינו תואם את התוכנית העתידית שלך בעבור העסק.

  • בעל העסק טוען שהעסק מרוויח הרבה יותר מאשר “על הנייר” (המספרים המוצגים בדוחות הכספיים), שהעסק רווחי מאד ובגלל טענה כזאת או אחרת הוא נאלץ להיפרד מהעסק ולמכור לידיים אחרות.

זוהי עובדה עצובה, כי קיימים בעלי עניין שמשקיעים בעסקים קטנים ומגלים בדיעבד שיצאו מרומים, אף על פי שזה לא תמיד מכוון על ידי המוכרים. כאשר מוכרים מבקשים מחיר מופרז בעבור העסק שלהם, הם עושים זאת מסיבות רבות, גם אם אין בכוונתם לרמות את הקונה, כמו:

  • הערכת הציוד כאילו זה חדש, או קרוב לחדש, כאשר הציוד הוא לא – התוספת במחיר על הציוד עשוי להיות לגלם את המחיר הגבוה שהבעלים שילמו על הציוד במועד ברכישתו;

  • המחיר בעבור העסק מגלם בתוכו את גם את ההשקעה הלא כספית של הבעלים בעסק, כגון: שעות מרובות בקידום ושיווק העסק, ניסוי וטעיה הכוללים תיסכולים, השקעה רגשית ורוחנית ועוד.

  • דרישת תוספת מחיר המכירה בשל הוספה של “פוטנציאל הכנסות ורווחים” מעבר לקיים במציאות (אף שאין הבטחה כי יתממש) או ערך בלתי מוחשי או מוניטין. 

אז מה האפשרויות שעומדות בפניכם כדי לדעת מה באמת השווי של העסק?

הערכת השווי של המחירון לעסקים, מבוססת על פלטפורמה חדשנית להערכות שווי לכלל סוגי העסקים, על פי גישת ההכנסות, שיטת “היוון תזרימי המזומנים”. זוהי השיטה הנפוצה ביותר בקרב מעריכי השווי בעולם בשל יכולת הערכתה את מחזור העסק המדובר, בכל שלב שבו יהיה מצוי העסק (סטארט-אפ, בוגר ועוד).

ישנם מספר כללי אצבע מהירים, על פי גישת השוק, הנקרא שיטת המכפילים. בעלי עניין נוהגים להעריך מה המכפיל המקובל לעסק לפי הענף אליו הוא משתייך, ומכך להעריך את שווי העסק על ידי הכפלת הרווח השנתי או ההכנסות במכפיל הענפי הממוצע. נוסחה זו אינה מדויקת או מבוססת על מכפילי ענף ממוצעים ממקור מוסמך כלשהו ועל כן, השווי המתקבל מאוד לא אמין.

בנוסף, שיטת המכפילים אינה לוקחת בחשבון את סיכוני העסק, תחזיות העסק, ועלולה לגרום להערכת שווי מנופחת או לא מציאותית. קיימים מעריכי שווי, רואי חשבון, כלכלנים, יועצי עסקים אשר נותנים שירותי הערכות שווי, אך שכר טרחתם הינו אלפי שקלים בממוצע ונתון להתאמות ומניפולציות שונות על פי מזמין הערכת השווי.

קבלו הערכת שווי לעסק שלכם עוד היום!