המדריך להקמת חדר כושר ביתי

החלטתם לוותר על התשלום החודשי למנוי מכון הכושר ולבנות חדר כושר משלכם בחדר הריק? זה יותר מאפשרי – פתחו שעון

אם עשיתם מנוי למכון כושר, אבל אתם בקושי מגיעים, אולי כדאי שתשקלו את האפשרות לצייד את ביתכם במכשירי כושר. זה נוח ומאפשר להתאים לאופי האימונים שלכם את המכשירים הרצויים. אפשר לרכוש את אותם מכשירים חדשים, או משומשים- כשאפשר לחסוך בהוצאות, ביחס לעלות השנתית של מכון הכושר.

לפני הכל, צריך להיות בבית חדר אחד ייעודי ומרווח. אם אתם משקיעים בערך שעתיים שלוש כל יום, חפשו לעצמכם מכשיר המוגדר כחצי-מקצועי. אם מדובר בלא מעט שעות שימוש, עם מספר מתאמנים, כשהם לוקחים את האימון שלהם לרמה מקצועית- וכדאי לשלם יותר וללכת על מכשיר המוגדר כמקצועי.

קחו בחשבון שמכשיר כושר שרכשתם במיטב כספכם עלול להפוך לקולב לבגדים, אם לא ייעשה בו שימוש. זה עצוב, אבל תמיד תוכלו למכור אותו לאחרים.

שני סוגי מכשירים

מבין מגוון המכשירים, ישנם שני אימונים עיקריים, הנבדלים בייעודם ובתחום פעילותם.
מכשירי 'קרדיו' מיועדים לשריפת קלוריות, לשיפור סיבולת לב-ריאה. על מכשירים אלה נמנים בין היתר הליכון, אופני כושר, אליפטיקל ומולטי טריינר.  
הסוג השני – 'מכשירי כוח'. תפקידם להגדיל מסת שריר, וגם לחטב.

הליכון 

מומלץ לרכוש הליכון שמסוגל להתקפל במידת הצורך, קחו בחשבון, שלעיתים הוא עלול להיות קצת פחות יציב. דאגו, שהרצועה רחבה (לפחות 50 ס"מ) וארוכה כמה שיותר, שתתאים לפעילות אינטנסיבית.

התאימו את העומס המורשה למשקל גופכם. הנתון צריך להיות גבוה ב-20% ממשקל המתאמן. בהתאם למשקל, בחרו גם את עוצמת המנוע החשמלי. למרבית המתאמנים בעלי משקל ממוצע, יספיק מנוע בעל 2.5 כ"ס. בעלי משקל גבוה או מתאמנים אינטנסיביים, יכולים לבחור הליכון עם מנוע חזק יותר.

בדקו שלוח הבקרה וכפתורי התפעול נוחים וידידותיים למשתמש- הדבר האחרון שתרצו לעשות בו במהלך ריצה, או הליכה מהירה זה להתעסק בכפתורים שלא בדיוק עושים את מה שבקישנו. דאגו לבחור מכשיר כזה שיקל עליכם בעת התאמת מהירות הריצה ובחירת המסלולים. בנוסף, מומלץ גם לרכוש דגם שמאפשר הנחת כפות הידיים ובדיקת הדופק.

אופני כושר

אחד ממכשירי הכושר הוותיקים והפופולריים ביותר שיש, הוא אופני כושר, שנמכרים בשתי תצורות עיקריות- אופני ישיבה, ואופני רכיבה.

אופני ישיבה מקנים נוחות משופרת, ויעילים לאנשים שסובלים מבעיות גב. כשקונים אופני כושר, חשוב לבדוק שהם מתאימים לממדי הרוכב, ושההתנגדות שהם מספקים מספיק טובה. בדקו גם שהמושב נוח דיו עבורכם.

יש לבחור אופניים יציבים כמה שיותר, אז העיפו מבט בוחן על רגליות הבסיס שלהם. אין צורך לרכוש אופני כושר חשמליים – כלומר כאלו שמתחברים לחשמל, וגם צג דיגיטלי משוכלל ועתיר מידע עלול להעלות את מחיר האופניים, ואם אתם מתחילים בתחום אופני הכושר, לא בטוח שאתם ממש צריכים את זה.

אליפטיקל

נקרא גם קרוס-טריינר, והוא מכשיר סיבולת המפעיל את הידיים והרגליים בו-זמנית. מכשיר יעיל זה למעשה משלב מספר מכשירים שונים כמו הליכון, אופניים, סטפר, ואפילו סימולטור סקי. אחד היתרונות הבולטים במכשיר הזה הוא מניעת עומס על המפרקים ועל הרגליים.

שימו לב שאתם בוחרים במכשיר שקט שפעולתו חלקה, במיוחד כשקונים מכשיר משומש. התאימו את המכשיר למשקל גופכם, והעדיפו גם כזה שמצויד בגלגל תנופה אחורי (על פני אחד עם גלגל תנופה קדמי), שכן הוא מאפשר תנועה אליפטית יעילה יותר שקרובה לריצה..

מולטי טריינר

שייך למשפחת מכשירי הכוח, שתפקידם כאמור, להגדיל מסת שריר ולחטב. מכשיר זה הוא תחנת עבודה משולבת ומגוונת המציעה מספר מנגנוני משקולות, ולעיתים ההתנגדות מקורה בלחץ אוויר פנאומטי ולא במשקולות של ממש.

למכשיר יש יתרון ביחס למשקולות חופשיות: התנועה מובנית במכשיר ואין צורך בפיקוח, או בהדרכה צמודה בשביל לבצע את הפעילות. בחרו מכשיר שמאפשר הוספת מגוון של משקולות, ומציע תנועה רכה כמה שיותר של המשקולות. זכרו גם כן, לבדוק שהמושב מרופד והולם את עכוזכם.

אקסטרה

בנוסף למכשירים שציינו, קיימים אביזרים נוספים, שיכולים לתרום לכם מאד לבניית הכושר בבית, ועלותם אינה גבוהה – עשרות עד מאות שקלים.

לצורך העניין, מזרני התעמלות וכושר – נמכרים בשלל גדלים ועוביים, העדיפו כאלו כמה שיותר עבים. משקולות – לחיזוק הגוף ופיתוח שרירים, הודות להתנגדות. מיני-סטפר – לחיזוק הרגליים. דלגיות – לחיזוק שרירי הידיים והרגליים, אידאליות לפעילות אירובית. גומיות מתיחה – מחזקות ומעצבות את הידיים והרגליים. כדור גומי – לפיתוח יציבות ושיווי משקל ולפעילות אירובית. מכשירי חיטוב לבטן – מכשיר פשוט המורכב ממתקן מתכת אליו מוצמדות ידיות, ומיועד לתרגילי בטן. שק אגרוף – כשמו כן הוא, ומאפשר להוציא עליו אגרסיות. מדרגה אירובית – מעין תיבה לפעילות עלייה וירידה ששורפת לא מעט קלוריות.

אחריות, שירות ותחזוקה

בין אם מכשיר הכושר שאתם רוכשים הוא חדש או משומש, העדיפו יצרנים ומותגים מובילים וגם כאלו שיש להם 'אבא ואימא' כלומר, יבואן ומחלקת שירות ותמיכה.

כך שבמידה ויש תקלה במכשיר, היבואן ומחלקת שירות ותמיכה ידאגו לכך, שיתקנו לכם את המכשיר ויספקו חלקים ואביזרים עבורו, גם אם אם כבר אינו במסגרת האחריות.

חשוב לזכור, שמכשירי כושר זקוקים לתחזוקה שוטפת, אחת לשנה. המדובר בחיזוק ברגים, מתיחת קפיצים, שימון, והחלפת גלגלות ומיסבים במידת הצורך. אימון נעים!