השוכר מסרב לעזוב? זה לא הסוף

הדייר שלכם הפסיק לשלם ומסרב לפנות את הדירה? באנו לעזור.

יש לכם דירה שאתם משכירים, היא הניבה לכם עד לאחרונה תשואה חודשית נאה, אבל פתאם השוכר שלכם החליט שהוא מפסיק לשלם לכם את שכר הדירה ומסרב לפנות את הדירה. לפני שאתם מאבדים את העשתונות, יש כמה דברים שאתם צריכים לדעת.

כשהדייר מפסיק לשלם

א' מקרית אונו היא בעלת הבית מזה עשר שנים של דירה בגני תקווה. היא מספרת, כי עד לאחרונה, התגוררו בדירה במהלך השנים שתי משפחות ובשנתיים האחרונות מתגורר בה דייר. בשנה וחצי הראשונות לשכירות לא הייתה מולו שום בעיה. הוא נראה נחמד, רציני ובעל עבודה מסודרת, גם ההמחאות שמסר כובדו והכל היה בסדר, אך בחצי השנה האחרונה המצב התהפך– ההמחאות החלו לחזור ובמקומן לא הגיע תשלום. א' ניסתה לקיים דין ודברים עם השוכר שלה וזכתה רק להתחמקויות ולהבטחות לא ממומשות.

בסופו של דבר, החל הדייר לדבר בחוצפה ופשוט נעל את דלתו בפניה- ללא כל כוונה לעזוב את הדירה, שמן הסתם אינה שלו. המצב תקוע כך כבר חודשיים וא' פשוט אובדת עצות.

זהו חלום הבלהות של כל משכיר דירה- שהדייר שלו יפסיק לשלם שכר דירה ומאידך יסרב לעזוב. בהתחלה, השוכרים נראים נחמדים והכל דופק כמו שעון, אבל אף אחד לא מבטיח לכם שהאידיליה לא תיפסק יום אחד. גם אדם שמרוויח יפה יכול לאבד את מקום עבודתו ביום בהיר אחד, להיוותר ללא הכנסה ועם חובות מטורפים.

שטרות חוב וערבים

אז מה עושים? איזה פתרון יש לבעיה הלא נעימה הזו? ראשית, כבר כשחותמים על חוזה שכר הדירה צריכים לקחת הכל בחשבון. רצוי לבקש מהשוכר המיועד שטר חוב שבו נקוב סכום מסוים, בדרך כלל גבוה. למרבה הצער, לעיתים קשה לממש את שטר החוב בבית המשפט, ולכן, ערבות בנקאית עדיפה: היא אמנם עולה כסף אך מהווה איזשהו שקט לבעל הדירה, שיכול ממש את הסכום שנקבע בערבות.

דרך נוספת היא להחתים ערבים. חתימתם של אלו היא ערובה לכך שהשוכרים יממשו את חובותיהם המלאים על הנכס.
יש לבחור בערבים שמצבם הכלכלי טוב -רצוי שכירים ולא פנסיונרים או סטודנטים.

אפשרות שנייה היא מתן פיקדון בצורת צ'ק ביטחון פתוח או אפילו סכום שווה ערך למספר חודשי שכירות, שאותו יפקיד בעל הדירה וינצל לתשלום שכר דירה או כל נזק אחר. במקרים מסוימים, ניתן להפקיד תשלום זה מלכתחילה אצל נאמן, שהוא למשל עורך דין. רצוי גם להוסיף בחוזה השכירות סעיפים שמטילים על השוכר קנס עבור כל יום נוסף שלא משולם.

לקריאה נוספת

הפעלת כח

האינסטינקט הבסיסי והמידי של בעל הבית היא לפנות בעצמו את הדייר ואת רכושו בכוח, או להחליף מנעולים בדירה, אבל העניין לא כל כך פשוט. לא מומלץ לקחת את החוק לידיים, מה גם שבתי המשפט נוטים לא לקבל פעולות כאלו. יתרה מכך, בחוק ישנה הסתייגות להפעלת כוח (גם אם הוא סביר) ואם הדיירים לא פונו בכוח במשך 30 ימים הראשונים לשהותם הבלתי חוקית, הרי שאסור לפנותם בכוח.

ומה קורה ב-30 הימים הראשונים? בדרך כלל גם כך עובר פרק זמן ממושך יותר בטרם בעל הדירה נוקט ביוזמה כלשהי. כבר קרו מקרים מעולם, בהם המשכיר (בעל הבית) מצא את עצמו בסופו של דבר בתביעה כספית נגדו מטעם השוכר, לאחר שפעל בצורות שהזכרנו.

לוקחים עו"ד

מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין, שייעץ למשכיר וילווה אותו בעניין הלא נעים הזה. נכון, הפעלת עורך דין עולה כסף, אך במידה והמשכיר זכה בתביעתו, הרי ששכר הטרחה של עורך הדין וגם ההוצאות המשפטיות כולן מנוכות ואמורות להיגבות מהשוכר. כמובן שגם אם מתנהל הליך משפטי כלשהו, עדיין יכול לחלוף זמן רב, שבמהלכו ייתכן שהדייר עדיין נמצא בדירה, וימשיך לא לשלם את שכר הדירה.

צו פינוי

ומה קורה אם פנינו לנתיב המשפטי, בשביל לממש את כל הסעיפים המונעים אותם הזכרנו לעיל, ועדיין אין שום תזוזה, הכסף לא ממומש והדייר מסרב לעזוב את הנכס? אין ברירה, עוברים למשהו מעשי יותר – צו פינוי. עורך הדין המטפל בעניין מטעם בעל הדירה יגיש בקשת צו פינוי בסדר דין מקוצר, בבית המשפט. אפשר במקביל גם לתבוע תביעה כספית.

בהינתן פסק הדין, הטיפול עובר למעשה להוצאה לפועל, שהיא אמורה לבצע את המשימה הלא נעימה, אך המחייבת של סילוק הדייר מהדירה בה הוא שוהה באופן בלתי חוקי.