שיפוץ הדירה שלנו בחורף – במה זה כרוך?

עובש? דליפות? הצפות? החורף מביא עמו שלל צרות רטובות, שיכולות להיות מסוכנות- אז מה עושים ואיך מונעים?

בכל שנה מגיע החורף ואיתו נלוות שלל בעיות שיכולות להקשות עלינו מאוד. אז איך אפשר להתמודד עם נזקי החורף הצפויים לנו? כמה טיפים שיעזרו לכם לא להירטב:

חשיבות האיטום

אחת הדרכים החשובות והאלמנטריות למנוע חדירת מים לבית, היא פעולת אטימת הגג כמובן. איטום יש לבצע לפני עונת הגשמים בכדי לקבל תוצאה כמה שיותר טובה. איך עושים זאת? ישנן מספר שיטות אטימה עיקריות.

כעיקרון, ישנם חומרי איטום רבים נוספים, ומשתמשים בכל אחד מהם, בהתאם לסוג הגג: האם זהו גג אבן, רביץ, בטון, אסבסט וכו'. הוותיקה בשיטות האטימה היא הזיפות. הפעולה פשוטה: מריחת זפת שחורה וחמה על הגג, לאחר מכן יריעות כיסוי, ואז סיוד בחומר אקרילי. ישנן טכניקות זיפות שונות, שמשלבות מספר שכבות כשביניהן יריעות פיברגלס כחומר מבודד.

בשנים האחרונות, נעשית נפוצה שיטת האטימה ביריעות ביטומניות. לאחר הנחתן על הגג, יש לחממן על מנת שחומר הביטומן יהיה אפקטיבי. יש לציין, כי שימוש בשיטה זו מחייב גג נקי וכזה שאין בו סדקים.

שיטה נוספת לאטימה, נחשבת למסובכת וליקרה מכולן ומכונה שיטת ה"גג ההפוך". הכוונה, שבשונה מהשיטה הנפוצה, כאן שכבת הבידוד נמצאת מעל שכבת האיטום של הגג.

נדל״ן למכירה ביד2 – כל הדירות בארץ במקום אחד! >>>

בשיטה זו פורסים על גבי שכבת האיטום לוחות בידוד עשויים מעין קלקר, ומעליהם פורסים יריעת בד מיוחדת (בד גאוטכני), ומעל שכבת חצץ בעובי מספר סנטימטרים ולמעשה, נהוג לחשוב כי זו שיטת האיטום היעילה ביותר.

שיפוץ וצביעת דירה

טיפול בגגות רעפים

גגות רעפים מקנים חן רב לבתים שאותם הם מעטרים, ומספקים גם בידוד תרמי, וכן בידוד יעיל נגד גשם. אבל, רעפי גג ישנים או גגות שלא בוצעו בהם פעולות תחזוקה במשך שנים, יסבלו מנזילות מים בימי גשמים מאסיביים.

מה עושים? אחת לשנה, מומלץ לטפס לגג ולבצע סריקה יסודית של הרעפים. רעפים שבורים, סדוקים, או בלויים, יש להחליף בחדשים וכמובן למלא חללים שבהם חסרים רעפים. מומלץ מאד לאטום בחומרים ייעודיים לגגות רעפים, וכמובן לא לשכוח פעולה נוספת חיונית והיא בדיקה מתמדת של המרזבים.

במידה שהם סתומים או מלוכלכים, יש לנקותם על ידי מקל, או פשוט באמצעות הזרמת מים בלחץ, עד שהעלים והלכלוך ייעלמו. אם המרזב רקוב או בלוי, מומלץ להחליפו במרזב חדש, שכן תפקוד לא נאות של מרזבים עלול לגרום להתקוות מים במקומות שאינם רצויים ולגרום לעובש.

איך למנוע הצפות בדירה?

בחורפים רבים הוצפו אזורים בארץ בעקבות גשמים בלתי-פוסקים. אנשים רבים מצאו את בתיהם מוצפים עם מים שטיפסו לגובה של מטר ואף יותר.

אז איך נפטרים מכל כך הרבה מים? כאן, מן הסתם, לא יעזרו מגבים ודליים. במידה ויש הצפה בתשתיות של העירייה או המועצה, יש לרשותן בדרך כלל ביוביות לשאיבת מים, ביוב וכו'.

במידה והתשתית היא פרטית, אין ברירה ויש צורך להיעזר בשירותי שאיבה של חברות המתמחות בכך. נדרשת שאיבה אל תוך מכליות ייעודיות, באמצעות משאבות עם קצב שאיבה גבוה במיוחד (200 ועד 1,000 קוב לשעה). ניתן לשאוב מים שחדרו לבתים, למקלטים, לחניונים, לבורות שופכין ולכל מבנה אחר.

ואיך מונעים הצפות? למרבה הצער, לא תמיד זה אפשרי, או בשליטתנו, בייחוד אם היישוב בו אתם גרים נמצא בסמוך לנחל גדול שעלול לעלות על גדותיו, בשפלה או בעמק נמוך. יש לבדוק את תקינות התשתיות בבתים ובסביבתם; לדאוג שבורות ספיגה ופתחי ביוב פועלים ללא דופי.

שיטות כמו חפירת בורות, תעלות, או הצבת חומות בטון ו/או הקפת הבית בשקי חול, עשויות לעיתים לעזור, אך באופן מוגבל ובלאו הכי מרבית האנשים לא יעשו זאת.

לקריאה נוספת

איך נוצר עובש?

עובש הוא נגע שתוקף בתים רבים כתוצאה מרטיבות ולחות. עובש מסוכן מאד לבריאות ובעיקר לבריאותם של ילדים.

כדאי לדעת, כי ניגוב באקונומיקה ושאר שיטות "סבתא", לא ממש יעזרו לחסל את התופעה המעצבנת, וגם לא צביעה של המקום הנגוע. יש לבצע ממש טיפול שורש יסודי, שבתחילתו איתור של מקור הנבגים והפטריות בקירות הפנימיים ובתקרה וגם בארונות ולאחר מכן השמדתם על ידי אמצעים כימיים שונים, שימוש בלהביורי אש, ובחומרים מונעי עובש לעתיד.

טיפול בעובש יש לבצע כשהאזור יבש לגמרי.

רק לאחר שהעובש הוסר לחלוטין, ניתן לנקות את האזור ואז לצבוע- רצוי בצבעים מונעי עובש. בכל הקשור למניעת עובש, מומלץ לדאוג לאיטום מרבי של הבית; לאוורור הולם של חדרי הבית; לדאוג שכמות הלחות בבית אינה גדולה מדי – ניתן לבדוק זאת על ידי מד-לחות; ולמנוע מקרים של היקוות שלוליות של מים (ממכונת כביסה, מדיח או מזגן).

בשביל זה יש ביטוח

מים יכולים לעשות שמות בתכולת הדירה: קירות, רהיטי עץ, שטיחים, מכשירים חשמליים, תמונות ועוד.

כל אלה יכולים להינזק קשות עד לרמה בלתי הפיכה, כתוצאה מדליפת מים ובמקרים חמורים יותר, כתוצאה מהצפה של פנים הדירה. במקרים כאלה, כדאי שיהיה לכם ביטוח תכולת דירה, על מנת לקבל מהביטוח את מלוא הפיצוי על הנזקים.